Ziekte van crohn

Wat is Ziekte van Crohn?

De ziekte van crohn groeit jaarlijks met duizenden patiënten en is een chronische ontsteking in de maag en darmenwanden. De ontstekingen kunnen op meerdere plekken vanaf de mond tot de anus plaats vinden.

crohn patiënten hebben een verhoogde kans op darmkanker, daarom moeten patiënten een aantal keer per jaar een filmpje van de darmen laten maken, hierbij word er onderzocht op kwaadaardige poliepen, wanneer deze in vroeg stadium worden gevonden dan is de kans op genezing groot. Doordat de ziekte van chronische aard is moet de patiënt de rest van zijn leven een onderzoek doen.

De symptomen gaan vaak gepaard met lichte opvlammingen waarin de ziekte heel actief is, mensen hebben bijvoorbeeld last hebben van diarree, buikpijn, bloedverlies en kunnen daardoor aan bloedarmoede lijden. In de periode van actieve ziekte worden er vaak medicijnen voor geschreven om de ziekte wat rustiger te krijgen. Deze medicatie zijn redelijk intens die bijwerkingen met zich mee kunnen dragen, wanneer de ziekte minder actief is worden er weer andere medicatie voorgeschreven om de ziekte rustig te houden. Er is heel lang gedacht

Ziekte van crohn verschillende soorten

De meest voorkomende types van de ziekte van Crohn zijn:

Ileocolitis

De meest voorkomende vorm is ileocolits, wat bij ongeveer 45 procent van de mensen met de ziekte van Crohn voorkomt. Deze vorm van de ziekte van Crohn beïnvloedt het ileum (het onderste uiteinde van de dunne darm) en de colon (dikke darm). Symptomen van dit type van de ziekte van Crohn zijn diarree, krampende pijn aan de rechter- of middelste kant van het onderlijf en significant gewichtsverlies. In sommige gevallen kunnen de zieke delen in het ileum en de colon aaneengesloten zijn, wat tot aantasting van de klep die de dunne darm aan de dikke darm verbindt, de klep van Bauhin, leidt.

Bij de behandeling voor deze vorm van de ziekte van Crohn wordt vaak een onderhoudsgeneesmiddel gebruikt voor verlenging van de remissie, zoals een 5-ASA (5-aminosalicylzuur) -middel of sulfasalazine. Soms worden ook andere geneesmiddelen gebruikt, zoals een antibioticum en / of een steroïde geneesmiddel, zoals prednison en, bij ernstige gevallen, een geneesmiddel dat het immuunsysteem onderdrukt. Daarnaast kan bij een zware ileocolitis een intensievere behandeling in het ziekenhuis nodig zijn. Men kan dan denken aan het rusten van de darmen (niets te eten of te drinken), enterale voeding (voeding via een neussonde) of parenterale voeding (intraveneuze voeding).

Ileitis

Ileitis is de tweede meest voorkomende vorm van de ziekte van Crohn, die ongeveer 35 procent van de patiënten treft. Dit type, ook wel de fistelende of perforerende ziekte van Crohn genoemd, tast alleen het ileum (het laatste deel van de dunne darm) aan. Diarree, gewichtsverlies, pijnlijke krampen in de rechter of middelste kant van het onderlijf, en ongemak dat zich een paar uur na het eten van een maaltijd voordoet, zijn veelvoorkomende symptomen.

Dit type ziekte van Crohn kan een verslechterde opname van vitaminen of mineralen veroorzaken. Twee veel voorkomende voedingstekorten zijn het gebrek aan vitamine B12 en het gebrek aan foliumzuur. Een gebrek aan foliumzuur kan de vorming van nieuwe rode bloedcellen stoppen en dus leiden tot bloedarmoede. Een tekort aan vitamine B12 kan een tinteling in de vingers of tenen voortbrengen (perifere neuropathie) en kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van anemie.

Fistels of abcessen rechtsonder in het onderlijf kunnen ook complicaties van ileitis zijn.

Gastroduodenale ziekte van Crohn

De gastroduodenale ziekte van Crohn betreft, samen met Jejunoileitis, ongeveer 5 procent van alle Crohn-ziektegevallen. Deze vorm van de ziekte van Crohn beïnvloedt de maag en twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm). Symptomen zijn verlies van eetlust, gewichtsverlies, misselijkheid, braken en pijn het bovenste middenlijf. Braken kan een teken zijn dat er een obstructie in een vernauwing van de kleine darm kan zijn. Deze vorm van de ziekte van Crohn wordt soms verkeerd gediagnosticeerd als een zweer en de ziekte van Crohn wordt pas ontdekt nadat de behandeling voor “een zweer” geen symptomen verlicht of nadat een actieve ziekte van Crohn wordt ontdekt in een ander deel van het maagdarmkanaal.

Jejunoileitis

Deze vorm van de ziekte van Crohn wordt gekenmerkt door onderbroken ontstekingsgebieden in het jejunum, het middelste en langste deel van de dunne darm. Het jejunum is verantwoordelijk voor het absorberen van de meeste voedingsstoffen uit het voedsel. Symptomen omvatten een krampachtige pijn na de maaltijd, diarree en buikpijn die kunnen variëren van mild tot intens. Complicaties van jejunoileitis omvatten fistels (een abnormale tunnel die twee lichaamsholten verbind) en ondervoeding als gevolg van de slechte opname van voedingsstoffen.

Crohn’s Colitis

Crohn’s colitis, soms granulomateuze colitis genoemd, is een vorm van de ziekte van Crohn die alleen de dikke darm aantast. Dit type van de ziekte van Crohn treft 20 procent van de patiënten. Crohn’s colitis wordt vaak verward met colitis ulcerosa, maar er zijn twee duidelijke verschillen tussen Crohn’s colitis en colitis ulcerosa:

De ontsteking in colitis ulcerosa is altijd aaneengesloten, terwijl deze bij Crohn’s colitis door de hele dikke darm onderbroken is. Colitis ulcerosa tast altijd de endeldarm aan, terwijl Crohn’s colitis dit niet doet.

Oorzaken ziekte van crohn

Helaas is de oorzaak nog geheel onduidelijk maar de afgelopen jaren is vaker gebleken dat  de ziekte van erfelijke aard is, er zijn namelijk meer dan honderden plekken in het dna  waarvan ondertussen weten dat die samenhangen met de ontvankelijkheid die je kan hebben om de ziekte te ontwikkelen, maar daarnaast spelen andere zaken een rol: We denken bijvoorbeeld dat bacteriën in de darm ook een oorzaak kunnen zijn.

Bij een normaal gezond persoon beschermt het immuun systeem ons tegen gevaarlijke bacteriën, virussen en funga. Het lichaam activeert bescherming om tegen de ziekte te vechten, maar tijdens de crohn ziekte is er een maar een beperkte.Er zijn verschillende soorten crohn ziektes, en de verschillen gaan gepaard met verschillende plekken en klachten.

 

Ziekte van crohn zelftest

De oorzaken van ziekte van Crohn zijn onbekend. Deze ziekte is erfelijk maar niet besmettelijk.  Deze ziekte komt meestal voor in Noord- Europa en Noord- Amerika bij personen tussen 18 tot 40 jaar . Natuurlijk kan het ook vroeger of later voorkomen.  De oorzaken zijn onbekend maar toch zijn er enkele aspecten die de aandoening kunnen verergeren zoals bacteriën, virussen en roken.

De ziekte heeft een lijstje met symptomen waaraan het herkent kan worden. Aan de hand van ziekte van crohn zelftest kan men erachter komen of het om de ziekte van Crohn gaat. De ziekte van crohn zelftest houdt 10tal vragen in over enkele verschijnselen. Wanneer men bijna op alles een positief antwoord geeft dan is er een grote kans dat men deze aandoening heeft.  Een ziekte van crohn zelftest kan zeer handig zijn maar is zeker niet bepalend. Heel wat symptomen van ziekte van Crohn kunnen overeen komen met andere darmaandoeningen. Het is aangeraden om een dokter te raadplegen .

Een voorbeeld  van ziekte van Crohn Zelftest :

 • Geslacht
 • Leeftijd
 • Vaak buikpijn?
 • Last van diarree?
 • Last van bloed bij ontlasting?
 • Gewichtverlies?
 • Ontsteking bij anus of vagina?
 • Zit ziekte van Crohn in de familie?
 • Koorts?

Aan de hand van ziekte van crohn zelftest kan men heel wat te weten komen over de toestand van de patiënt.

Er is geen genezing mogelijk voor deze darmaandoening, maar doormiddel van medicatie en juiste voeding kan men het wel in controle houden.  Op de internet kan men verschillende zelftests vinden.

Behandelingen voor de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte in het darmkanaal. Vaak duurt het lang voordat de correcte diagnose gesteld wordt en loopt een patiënt lang rond met symptomen van de ziekte voordat een correcte behandeling gestart wordt. Dat komt omdat de symptomen heel erg kunnen variëren, van gewrichtsproblemen tot vermagering en groeiachterstand.

Omdat de oorzaak van de ziekte van Crohn genetisch is, moet de behandeling voornamelijk richten op de bestrijding van de symptomen. In de eerste plaats gaat het om het terugdringen van de ontsteking in je darmen die door de ziekte veroorzaakt zijn. Er zijn verschillende ontstekingsremmers die gebruikt worden bij de behandeling van de ziekte van Crohn. Het gaat van mesasalazine voor milde gevallen tot krachtige corticosteroïden. Bij ernstige aanvallen wordt bijvoorbeeld cortisol toegediend.

De behandeling van de ziekte van Crohn beperkt zich echter niet tot medicijnen, want vaak zal een arts ook aanraden om enkele veranderingen in de levensstijl van de patiënt aan te brengen. Zo wordt de ziekte bijvoorbeeld geassocieerd met roken. Eén van de eerste dingen die een dokter zal zeggen tegen een rokende patiënt, is dus dat hij moet stoppen met roken. Verder kan het ook helpen om kleinere en minder zware maaltijden te eten, zodat je darmen minder belast worden. Enkele concrete voorbeelden zijn het eten van minder vezels en eiwitten, maar vraag hiervoor zeker eerst advies aan een arts.

Enkele takken van de alternatieve geneeskunde menen ook een oplossing te bieden voor de ziekte van Crohn. Acupunctuur wordt steeds vaker naar voren geschoven als een manier om de symptomen te bestrijden en het eten van probiotisch voedsel zoals visolie en verschillende speciale kruiden, zou ook kunnen helpen. Experts zijn het er echter over eens dat er eerst nog meer onderzoek in dit gebied moet gebeuren.

Waarom je nachtrust belangrijk is..

Uit een recent onderzoek, waarin maar liefst 3.173 patiënten met inflammatoire darmziekten onderzocht zijn, is gebleken dat een slechte slaap de kans op een uitbarsting verdubbelde! Dit is een zeer interessante onderzoek, omdat het iets aantoont wat we allemaal kunnen doen om in remissie te blijven en minder risico te lopen op een uitbarsting. Bovendien is het iets eenvoudigs, zonder krachtige drugs of invasieve ingrepen.

Een onderzoek uit 2013 in het Massachusetts General Hospital dat is gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Gastroenterology and Hepatology, analyseerde de slaapstoornissen van 3.173 patiënten met inflammatoire darmziekten. Uit het zes maanden durende onderzoek bleek dat van de 1.291 patiënten met de ziekte van Crohn die in staat van remissie was, degenen met een slechte slaap twee keer zoveel kans hadden op een uitbarsting van de actieve ziekte. Dit specifieke onderzoek heeft geen soortgelijke relatie tussen slaap en colitis ulcerosa aangetoond, maar andere onderzoeken wel. (bron: BioNews Texas)

Dus wat betekent dit? Het betekent dat je niet alleen maar lang genoeg moet slapen, maar ook dat je slaap niet verstoord wordt. Wat kunnen we doen om de kwaliteit van onze slaap te vergroten?

Hier zijn enkele tips:

 • Vermijd stimulerende activiteiten vlak voordat je naar bed gaat. Geef jezelf minstens een half uur om te ontspannen.
 • Consumeer geen cafeïne in de uren voor je bedtijd.
 • Volg elke avond een ontspannende routine zoals het nemen van een warm bad of douche en het lezen van een boek voor het slapen gaan.
 • Slaap in een zeer donkere en rustige kamer.
 • Zorg ervoor dat uw matras en kussen comfortabel zijn en in goede staat.
 • Leer huisdieren uit de slaapkamer te blijven.
 • Zet de temperatuur van uw huis ’s nachts een graad of twee lager. Koelere temperaturen zijn het beste voor de slaap.
 • Als je ​​’s nachts opstaat, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan, vermijd dan het inschakelen van verlichting of iets anders dat je volledig wakker maakt.
 • Slaap niet met de TV of radio aan op de achtergrond. Als je deze nodig hebt om in slaap te vallen, gebruik dan de sleeptimer-functie zodat de apparaten zichzelf automatisch uitschakelen.
 • Denk na over je plannen voor de volgende dag voordat je naar bed gaat en noteer ze eventueel. Bedenk oplossingen voor eventuele problemen die in je hoofd spelen, zodat je niet over ze piekert in bed.
 • Als jij of je partner last heeft van slaapapneu of snurken, neem dan contact op met een slaapkliniek om hulp te krijgen.

 

Veel gestelde vragen:

Wie krijgen de ziekte?

ziekte van Crojn kan op elke leeftijd ontstaan, maar gewoonlijk word het in vroege stadium bij tieners en twintigers steeds vaker ontdekt. Zowel mannen als vrouwen, negroïde, blanken en joodse mensen schijnen de aandoening vaker dan mensen van Aziatische afkomst te hebben.

Bestaat er een genezing?
Ziekte van crohn is chronisch wat dus inhoud dat je het de rest van je leven met je meedraag, maar soms kunnen de symptomen minder zijn dan op andere periodes. De periodes waarin de ziekte erg actief is kunnen ontstaan waarin men bijvoorbeeld veel eet, rookt of veel stress heeft, maar ze kunnen ook zonder enige aanleiding ontstaan. Er is dus helaas nog geen genezing gevonden, wel kan je onder behandeling om de klachten te minderen waardoor je beter in de maatschappij kan functioneren. Onthoud dat een grote groep mensen met de juiste zorg een normaal als ieder ander kan hebben, wacht dus niet te lang met het zoeken van hulp.

Kan een dieet werken?
Dat diëten een rol kan spelen de beheersing van de klachten, maar dat blijkt uit verschillende onderzoeken teleurstellende resultaten te hebben. De ziekte is vaak te herkennen doordat er naast de diarree ook veel buikpijn en gewicht verlies gepaard gaan.

Vindt lotgenoten
Hier op crohnwijzer kan je in contact met mede mensen die aan de ziekte lijden, lees de ervaringen hoe het je leven kan beïnvloeden en welke oplossingen om de klachten te verminderen gebruikt worden.

Wormen tegen darmziekte?

Met deze kop opende vrijdag 9 april het AD haar krant. Is het nieuwe middel gevonden voor de behandeling van Crohn en colitis ulcerosa?
Een Amerikaanse hoogleraar immunologie Joel Weinstock van het Centrum voor Spijsverteringsziekten van de Universiteit van Iowa heeft verrassende goede resultaten geboekt bij een Amerikaans onderzoek. Crohn en colitis ulcerosa patiënten kregen een drankje met duizenden piepkleine leventje eitjes van varkenswormen toegediend. Binnenkort gaat de Duitse firma Biocure na goedkeuring van de Europese geneesmiddelenautoriteit Emea het middel in 28 landen verkopen.

Wat ging er aan vooraf?

In de geïndustrialiseerde landen is er een grote stijging geconstateerd van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa in de afgelopen 50 jaar. De artsen schreven de ziekte eerst toe aan een genetisch defect, maar in latere jaren wees epidemiologisch onderzoek uit dat er grote verschillen waren in diverse bevolkingsgroepen.

In het noorden van de VS en Europa waren er meer patiënten dan in het zuiden. Inmiddels zijn er volgens de onderzoekers al zo’n twee miljoen patiënten met Crohn en colitis ulcerosa. In Afrika, Azië en zuid- en midden Amerika komt de ziekte nauwelijks voor. Aan welke gemeenschappelijke ziekteverwekker of omgevingsfactor zijn deze patiënten blootgesteld? Een virus of bacterie? Heeft het met voeding te maken of gaat het om bijwerkingen van vaccinaties. Hierop werd het antwoord niet gevonden. Wel was duidelijk dat de ontstekingen het gevolg zijn van een verstoord evenwicht tussen bepaalde bloemlichaampjes (T-lymfocyten), waardoor het immuumsysteem niet goed functioneert.

Weinstock vroeg zich af of de toename van de darmziektes te maken kon hebben met de afwezigheid van bepaalde omgevingsfactoren. Had het te maken met de overgang van boerenleven naar moderne samenlevingen. Was dit van invloed op de bacteriën en parasieten in onze ingewanden, omdat mensen veel hygiënischer zijn gaan leven en minder contact hebben met allerlei levensvormen in de grond en dieren op het land.
In de oorlog waren veel kinderen besmet met de rondworm en de zweepworm. Echter vanaf de jaren zestig komen deze wormen bijna niet meer voor in de ingewanden van kinderen. Weinstock concludeert dat de parasieten verdwenen zijn die het immuumsysteem tijdens de evolutie van de mensen miljoen jaren vergezeld hebben. Hoewel een stadse omgeving bescherming biedt tegen allerlei ziekteverwekkers, daar staat tegenover dat er ook ziektebeschermers zijn weggenomen. Weinstock speculeerde dat IBD daar wel een voorbeeld van zou kunnen zijn.

Na een proef bij muizen deed hij in 1999 een kleine studie bij zes patiënten. Zij kregen een experimentele vorm van 2500 kleine eitjes van de varkensvariant van de zweepworm. Deze eitjes barsten open in de darm en de wormen groeien uit tot 1 centimeter. Varkenszweepwormen kunnen niet overleven in de mens en na enkele weken sterven zij af in de darmen. Bij alle zes de patiënten verminderden de klachten en bij vijf van hen bleven de klachten zelfs weg. Het effect was tijdelijk en daarom moesten de patiënten om de drie weken nieuwe eitjes drinken, Er waren geen bijwerkingen.
Na 1999 heeft Weinstock twee grote trials gedaan met honderd Crohn en colitis patiënten. Deze onderzoeken zijn onlangs afgerond. In mei 2004 zal hij in New Orleans een presentatie geven over zijn bevindingen. De resultaten zijn nog niet gepubliceerd. Tot nu lijkt het er op dat bij de helft van de colitis patiënten en zeventig procent van de Crohn patienten de symptomen verdwenen zijn.

Biocure gaat wormen kweken in jonge varkens, zodra de wormen volwassen zijn worden deze uit de varkens verwijderd en gewassen, Ze worden daarna in het laboratorium gehouden tot ze eieren hebben gelegd. Biocure heeft ervaring met deze werkwijzen. Zij kweken medicinale vliegenmaden voor het schoonvreten van hardnekkige wonden en bloedzuigers voor de behandeling van doorbloedingproblemen,
Prof. S. van Deventer van het AMC spreekt in het artikel van het AD over een veelbelovende behandeling. Daarbij wel de nodige aantekeningen plaatsend. De behandeling met wormen is nog niet vergeleken met placebo’s en er zal zeker nog een jaar over heen gaan voor er meer duidelijkheid is over de onderzoeksresultaten.

De CCUVN is benieuwd naar de bevindingen van de Nederlandse Maag Darm Leverartsen en vraagt zich af wat het voor een patiënt betekend om twee keer per week een hoeveelheid eitjes te slikken. Wie zal de eitjes gaan leveren en wat doe je als je met vakantie naar het buitenland gaat. Er zijn nog veel vragen te beantwoorden voor het op de markt zal komen.

Nieuwe studie heeft oorzaken van inflammatoire darmziekten gevonden!

Een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Yale heeft potentiële bacteriële aandrijvers geïdentificeerd die inflammatoire darmziekten veroorzaken. Onderzoekers van de Universiteit van Yale hebben een handjevol bacteriële oorzaken gevonden, die inflammatoire darmziekten veroorzaken zoals de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. Ze hebben dit gedaan door gebruik te maken van de eigen intestinale immuunrespons van patiënten.

 

De bevindingen zijn 28 augustus in het tijdschrift Cell gepubliceerd.
Er leven triljoenen bacteriën ​​in de menselijke darmflora, welke een cruciale rol in de ontwikkeling en progressie van inflammatoire darmziekten spelen. Maar men denkt dat slechts een klein aantal bacteriële soorten iemands gevoeligheid voor inflammatoire darmziekten beïnvloeden en de mogelijke ernst van deze ziektes.

“Een handvol slechte bacteriën zijn in staat om toegang tot het immuunsysteem te verkrijgen en toe te slaan in de darmen,” zei Richard Flavell, de Sterling Professor Immunobiologie aan de Yale School of Medicine. “Als men kijkt naar de bacteriën die een reactie in het immuunsysteem maken, kan men beginnen met deze slechte actoren te identificeren.”

Flavell’s onderzoeksgroep richtte zich op laagjes van antilichamen op het oppervlak van bacteriën. De onderzoekers Yale hebben vooral gekeken naar bacteriën met hoge concentraties van laagjes van het antilichaam dat immunoglobuline A (IgA) heet.
“De laagjes zijn een poging van ons lichaam om de bacteriën te neutraliseren,” zei Flavell.

“Het bindt zich aan schadelijke bacteriën. We maken deze IgA-reacties slechts bij een beperkt aantal organismen aan.”

Hij en zijn team bevestigde een verband tussen hoge niveaus van laagjes IgA en inflammatoire reacties in de menselijke darm. Om dit te doen verzamelde het team “goede” en “slechte” bacteriën uit een kleine groep van patiënten en transplanteerde ze in muizen. In gezonde muizen was er geen invloed op intestinale ontsteking; bij muizen met geïnduceerde colitis die de verdachte “slechte” bacteriën bezaten, werden tekenen gezien van overmatige ontsteking en andere symptomen van inflammatoire darmziekten.

Flavell waarschuwde dat meer onderzoek nodig is om uit te vinden hoe veel bacteriesoorten in de categorie “slecht” vallen en of deze populaties voorkomen bij alle patiënten met inflammatoire darmziekten of dat ze voor elke patiënt uniek zijn. Maar de resultaten van de studie geven aan dat antibacteriële therapieën voor inflammatoire darmziekten mogelijk zijn, aldus Flavell. Dergelijke antibacteriële benaderingen kunnen zeer specifieke antibiotica, vaccins en probiotica omvatten