Colitis ulcerosa is een darmziekte waarbij sprake is van een chronische of regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm. De letterlijke betekenis van colitis ulcerosa is een ontsteking (-itis) van de dikke darm (colon), waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa).  De ontsteking beperkt zich tot het slijmvlies aan de binnenkant van de dikke darm. Er kunnen ook klachten en ontstekingen optreden buiten de darm.

In Nederland zijn er ruim 55.000 patiënten met een chronische darmontsteking. In deze groep hebben ongeveer 30.000 mensen colitis ulcerosa. Op jaarbasis wordt de diagnose bij ongeveer vijftienhonderd nieuwe patiënten gesteld. In de meeste gevallen wordt colitis ulcerosa vastgesteld tussen het vijftiende en veertigste levensjaar. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Diagnose en behandeling

De oorzaak van chronische darmontstekingen is ondanks de vele onderzoeken onbekend. Artsen en onderzoekers nemen aan dat het ontstaan van een darmziekte te maken heeft met een combinatie van erfelijke aanleg, bacteriën in de darm en verschillende ziekteverwekkende mechanismen. Ook voeding, een ‘westers’ leefpatroon, roken en omgevingsfactoren kunnen een rol spelen in het ontwikkelen van een darmontsteking.

Omdat niet duidelijk is wat de oorzaak is van colitis ulcerosa is de behandeling voornamelijk gericht op het wegnemen van de ontstekingen met medicatie. Wanneer de patiënt niet goed reageert op medicatie en de ontstekingen te heftig zijn, wordt er gekozen voor een operatie waarbij (een deel van) de dikke darm en de endeldarm wordt verwijderd. Ongeveer vijfentwintig tot veertig procent van alle patiënten wordt minimaal één keer in het leven geopereerd.

Voeding kan één van de oorzaken zijn voor het ontstaan van colitis ulcerosa, maar dit is niet bewezen. Patiënten hoeven hun voedingspatroon daarom meestal niet ingrijpend te veranderen en het volgen van een speciaal dieet is daarom niet nodig. Het kan zijn dat een patiënt bepaalde soorten voeding niet goed kan verdragen, maar de meeste mensen met colitis ulcerosa weten zelf het beste wat ze wel en niet kunnen eten. Gevarieerd, vezelrijk en gezond eten volstaat voor de meeste patiënten. Een arts of diëtist kan aanvullend daarop advies voedingsadvies geven. Soms is het ook noodzakelijk om supplementen voor te schrijven voor ijzer, kalk, vitamine B12 of foliumzuur.

Wanneer de ziekte opvlamt en de ontstekingen heftiger zijn, kan het voor een patiënt moeilijk worden om te eten of drinken. Als dit langdurig aanhoudt, kan advies van een diëtist ervoor zorgen dat het verlies van spieren, belangrijke voedingsstoffen en –bestandsdelen zo klein mogelijk is.

Verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

De klachten en de behandeling van zowel colitis ulcerosa als de ziekte van Crohn komen voor een groot deel met elkaar overeen. Ondanks deze overeenkomsten is er ook een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee ziektebeelden.

o   Bij colitis ulcerosa is er alleen sprake van ontstekingen in de dikke darm en de endeldarm. Bij de ziekte van Crohn  gaat het om ontstekingen die in het hele spijsverteringskanaal voor kunnen komen;

o   De ontstekingen bij colitis ulcerosa zitten meestal in een aaneengesloten gebied in de dikke darm, terwijl de gezonde en ontstoken delen zich bij de ziekte van Crohn kunnen afwisselen;

o   Bij colitis ulcerosa beperken de ontstekingen in de darm zich tot het slijmvlies, terwijl de ontstekingen bij de ziekte van Crohn ook tot de diepere lagen van de darmwand door kunnen dringen. Hierdoor kunnen bij de ziekte van Crohn diepere zweren en fistels (een niet-natuurlijk kanaal tussen twee lichaamsholten) ontstaan;

Verklevingen en vernauwingen komen bij colitis ulcerosa vrijwel nooit voor. Bij de ziekte van Crohn kan littekenweefsel gevormd worden door diepere zweren en fistels. Dit zorgt voor vernauwingen en verklevingen in het spijsverteringskanaal.