Aambeien

Wat zijn aambeien?

Ruim één op de drie Nederlands heeft wel eens last gehad van aambeien. De helft van deze groep heeft hier minimaal een keer per jaar last van. Een op de zeven Nederlands heeft zelfs vaker dan 9 keer per jaar last van aambeien. De aandoening is niet gerelateerd aan geslacht, ras of leeftijd. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van aambeien. De kans neemt echter wel toe wanneer een persoon ouder wordt. Bij vrouwen is de kans om aambeien te krijgen groter tijdens de zwangerschap of bevalling.

Aambeien verdwijnen niet zomaar, zogenoemde ‘oplaaiingen’ komen en gaan wel. Deze oplaaiingen komen met of zonder waarschuwing. Bij sommige mensen zijn ze het resultaat van een hoop stress, een dieet of verstoppingen. De lengte en ernst van een oplaaiing verschilt per persoon. Symptomen zijn pijn, jeuk, bloeden en een branderig gevoel. Het is verstandig om een warme douche of bad te nemen, aangezien dit de pijn kan verlichten.

Een fistel komt dan ook regelmatig voor na een plaatselijke lichamelijke infectie. Deze infectie komt frequent voor dat veroorzaakt word door wondjes en kan leiden tot het ontstaan van steenpuisten. Op de omgeving van deze steenpuist ontstaat een vrije gang waar pus in komt en deze gang is dan ook wel meer bekend als een abces. Houdt er rekening mee dat deze medicijnen en aanpassingen niet garant staan voor de totale genezing van aambeien.

Bloed bij ontlasting

Heeft u ooit last gekregen van bloed bij het ontlasten? Dit kan vele oorzaken hebben. Het kunnen bijvoorbeeld aambeien zijn, maar ook een SOA of een chronische darmontsteking. In dit artikel wordt er geïnformeerd over meest voorkomende oorzaken en het behandelen van deze problemen.

Aambeien zijn bloedvaatjes rondom de anus die in sommige gevallen heel erg gezwollen zijn. Het komt meestal voor bij vrouwen en het wordt ervaren als een klein bobbeltje. Grotere aambeien geven een irritanter gevoel. Pijn krijgt men vooral bij het ontlasten.
Aambeien ontstaan vooral bij vrouwen, omdat die vaker persen tijdens het ontlasten dan mannen. Andere factoren die de kans op aambeien kunnen vergroten zijn: passief zitten, weinig sporten en overgewicht.

Aambeien kan men genezen door veel vocht in te nemen, vezelrijk te eten en minder hard te persen tijdens het ontlasten. Bij sommige mensen kan het zo erg zijn dat een operatie vereist is.

Bloed uit de anus kan ook veroorzaakt worden door een seksueel overdraagbare aandoening. Het gaat in de meeste gevallen dan om chlamydia. Deze SOA is de meest voorkomende in Nederland en vooral vrouwen zijn hiervan het slachtoffer.

Chlamydia ontstaat door bacteriën die vooral te vinden zijn in de penis en de anus. Anale seks is daarom een grote oorzaak hiervoor.

Deze ziekte kan worden behandeld door antibiotica. Azitromycine en doxycyclinezijn de twee middelen die hiervoor nuttig kunnen zijn.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is een zware darmaandoening. Deze vorm van ziekte kan de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa als aanleiding hebben. Bij beide vormen is het belangrijk om een afspraak te maken bij de dokter.

Andere (minder voorkomende) oorzaken zijn:

*Maagbloeding
*Endometriose
*Gezwel in de dikke darm
*Zwangerschap
*Wormen in de ontlasting
*Een infectie

Er zijn nog andere aandoeningen waarbij je bloed kunt verliezen. Bijvoorbeeld als je een nierbekkenontsteking hebt is het goed mogelijk dat er bloed mee komt met de urine. Dit is een groot symptoom van een nierbekkenontsteking en is de kans groot dat je een nierontsteking hebt. Nu is het best aangeraden om een arts te contacteren zodat deze nierontsteking kan behandeld worden met de juiste antibiotica.

Symptomen van aambeien.

De eerste symptomen van aambeien zijn vaak een kleine hoeveelheid bloed op de ontlasting. Daarnaast kan men last krijgen van de afscheiding, irritatie en jeuk. De symptomen verschillen per persoon en zijn afhankelijk van een inwendige of uitwendige vorm van aambeien. De meest voorkomende aambei symptomen zijn:

*Pijn
*Bloeden tijdens een wc-bezoek
*Anale jeuk
*Anale pijn en/of ongemakken
*Rectaal branden en/of pijn
*Zwellingen rondom de anus
*Een zwelling in de buurt van de anus
*Het lekken van ontlasting

Symptomen van inwendige aambeien.

Interne aambeien kunnen lastiger ontdekt worden aangezien er vrijwel geen symptomen zijn. Het kan wel pijnlijk zijn wanneer een inwendige aambei door de anus wordt uitgeperst. In dit geval gaat het om een uitgezakte aambei. Dit kan irritatie en jeuk veroorzaken. Symptomen van uitwendige aambeien. Uitwendige aambeien zijn ongemakkelijker dan inwendige aambeien. Dit komt doordat de bovenliggende huid geïrriteerd raakt door de aambei. Daarnaast kan zich binnen een uitwendige aambei een bloedstolsel vormen, in dat geval kan de aambei zeer pijnlijk worden. Aambei klachten Over het algemeen zijn aambei klachten te verdelen in 5 stadia, deze worden hieronder besproken.

Het begint met pijn en helderrood bloed aan de ontlasting, dit komt door een bloedende aambei wanneer er ontlasting langs schuurt.
De aambei komt naar buiten, maar trekt zich vervolgens weer vanzelf naar binnen.
De aambei blijft aan de buitenkant zitten, maar kan worden teruggeduwd.
De aambei kan niet meer worden teruggeduwd en doet veel pijn.
De sluitspier kan niet meer goed sluiten. Lekkende ontlasting resulteert in irritatie en jeuk en er is vaak een remspoor te zien in de slip.

Zolang de aambei zich aan de binnenkant van de anus bevindt, is er vrijwel niets aan de hand. Pijn aan de anus heeft niet alleen aambeien als oorzaak. Zo kan er bijvoorbeeld ook een scheurtje in de anus zitten

Aambeien genezen: hoe behandelen?

Wanneer u last heeft van aambeien is het van belang dat u zorgt voor een regelmatige stoelgang en een zachte ontlasting. Hierdoor hoeft u minder te persen en heeft u minder kans op klachten. Hiervoor dient u het volgende te doen:

*Drink tussen de 1,5 en 2 liter water per dag.
*Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, op zijn minst een halfuur per dag.
*Consumeer vezelrijke voeding. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting vochtig en zacht blijft. In bruin brood, peperkoek, groen en fruit zitten veel vezels.
*Ga direct naar het toilet wanneer u aandrang voelt. Het ophouden van ontlasting maakt de ontlasting namelijk hard. Hard persen is niet goed, de ontlasting moet rustig kunnen passeren.
*Bij irritatie of jeuk rondom de anus is het verstandig om geen ruw wc-papier te gebruiken. Het beste alternatief is een nat doekje. Vervolgens kunt u met een doekje de anus droog deppen. Houdt er rekening mee dat het gebruik van zeep de jeuk en irritatie zal laten toenemen.

De jeuk verminderen

Een warme douche of bad kan helpen tegen de jeuk, branderigheid en pijn.Uitstulpingen die naar buiten zakken kunnen voorzichtig naar binnen worden geduwd, hierdoor neemt de pijn af. Medicijnen voor aambeien. Voor aambeien, scheurtjes en schraalheid zijn verschillende medicijnen te verkrijgen bij de drogist of apotheek. Deze medicijnen kunnen helpen om de pijn en klachten te verzachten. In overleg wordt besproken welke medicijnen het geschiktst lijken. Enkele voorbeelden:

Bij jeuk en irritatie kunnen vaseline en zinksulfaat creme of pillen worden voorgeschreven.Er zijn medicijnen die helpen bij het remmen van een ontsteking. Er zijn medicijnen die helpen de anus te ontspannen en de doorbloeding te bevorderen. Naast het opvolgen van adviezen zijn er ook medicijnen die de ontlasting zachter maken. Dit zijn bijvoorbeeld psylliumvezels, lactulose en bisacodyl.

U moet contact opnemen met uw dokter in onderstaande gevallen:

*Als er bloed of slijm bij uw ontlasting zit en u niet zeker weet of dit door aambeien komt;
*Wanneer u pijn of problemen blijft houden met de ontlasting, ondanks het opvolgen van adviezen;
*Als een uitstulping bij de anus opgezwollen is en veel pijn doet;
*Wanneer u een uitstulping voelt, maar niet zeker weet of het om een aambei gaat.

Aambeien na bevalling

Aambeien komen vaak voor bij vrouwen. De aambeien na bevalling zijn daarom dan ook een verschijnsel dat alleen bij vrouwen voorkomt. Volgens statistieken hebben zeven op de tien vrouwen wel eens aambeien gehad.
Aambeien na bevalling voorkomen

Als je nu niet zwanger bent, is het als vrouw belangrijk om te letten op de juiste verzorging voor het vrouwelijke lichaam. Naast de volgende tips kan je ook de kraamverzorgende om hulp en advies vragen.

Veel water drinken is belangrijk: dit zorgt er voor dat er genoeg vocht in het lichaam blijft
Direct naar de wc: als je moet ontlasten of urineren, probeer dan om zo snel mogelijk een bezoek te brengen aan het toilet
Voldoende vezels innemen: probeer vezelrijke gerechten te maken
Gezond en fit blijven: probeer 3 dagen in de week te sporten en daarnaast ook goed te eten

Hoe ontstaan aambeien na bevalling?

Aambeien zijn opgezwollen bloedvaatjes aan de binnenkant of buitenkant van de anus. Ze ontstaan meestal tijdens het persen. Het is daarom dan ook niet gek dat na de bevalling vrouwen last krijgen van dit verschijnsel. Tijdens het bevallen, perst de vrouw zo hard mogelijk, met als gevolg dat de bloedvaten open proberen te springen. Op den duur ontstaan er aambeien.
Aambeien na bevalling genezen